Koronaohjeistus

Pohjanmaan maakunta leviämisvaiheessa

(päivitys 2.2.2021)

MLL:n yleinen ohje: Leviämisvaiheessa olevilla alueilla aikuisten toiminta tauolla

Tällä hetkellä useat alueet ovat koronaepidemian leviämisvaiheessa ja tautitapausten määrä on vahvassa nousussa.

Leviämisvaiheessa olevien alueiden osalta ohjeistuksena on, että MLL:n yhdistysten aikuisille järjestämä vapaaehtoistoiminta (esim. perhekahvilat) ja tapahtumat ovat tauolla 28.2.2021 asti tai kunnes viranomaiset ohjeistavat toisin. MLL:n yhdistysten ja piirien ammatillisesti ylläpidettyä toimintaa koskevasta ohjeistuksesta vastaa paikallinen viranomainen.

Ohjeet lasten ja nuorten harrastustoimintaan leviämisvaarassa olevien alueiden yhdistyksille (voimassa 28.2. asti):

• Lasten ja nuorten toimintakausi voi alkaa etänä ja/tai ulkotoiminnalla.
  • Harrastaa voi vain ulkona ja vain omissa ryhmissä, jos koronatilanne kunnassanne sallii lähitapaamiset.
  • Yli 20-vuotiaiden toiminta tulee järjestää etänä.
  • Alle 20-vuotiaiden liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoiminta voi olla mahdollista alueellisten / paikallisten viranomaisten ohjeistusten mukaisesti. Jos toimintaa käynnistetään, tulee alueellisia / paikkakuntakohtaisia ohjeita noudattaa tarkasti.

Vaasan sairaanhoitopiirin ohjeistus

”Kaikki aikuisten (yli 20-vuotiaat) sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta suositellaan vahvasti keskeyttämään välittömästi 29.1.2021 alkaen. Suositus on voimassa 28.2.2021 saakka. Tämän lisäksi kaikessa toiminnassa tulee huolehtia, että pystytään varmistamaan vähintään 2 metrin suojaetäisyys. Vahva suositus esitetään myös yksityisille vapaa-ajan toimintaa järjestäville tahoille. Tilannetta arvioidaan uudelleen ennen ajanjakson päättymistä.”
Lisätietoa sairaanhoitopiirin sivuilta

Yleisia turvaohjeita toimintaan

• Turvaväleistä ja hyvästä hygieniasta on huolehdittava tarkasti. Mikäli turvavälien noudattaminen ei onnistu, aikuisten (ja yli 12-vuotiaiden) on syytä käyttää kasvomaskia.
  • Toimintaa käynnistetään, kun se on mahdollista ja turvallista. Toiminnan käynnistäminen on tärkeää, koska monet perheet odottavat ja tarvitsevat vertaistukea ja yhteisiä jakamisen paikkoja.
  • Toiminnan järjestäminen mahdollisuuksien mukaan ulkotoimintana on suositeltavaa. Suuria sisätilaisuuksia on edelleen syytä välttää.
  • Mikäli yhdistyksellä on mahdollisuus etätoimintaan, sitä kannattaa kokeilla. Piiristä saa tukea!

Toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa huomioon otettavia yleisiä reunaehtoja

• Koronatilanne vaihtelee paikkakunnittain ja alueittain. Monilla alueilla myös kohtaamispaikat voivat toimia turvallisesti, kun huomioidaan hygienia ja yleiset turvallisuusohjeet. Perehtykää kuntakohtaisiin suosituksiin ja päätöksiin sekä eri tiloja koskeviin ohjeisiin.
  • Hygieniaohjeistusten noudattamisesta ei saa tinkiä.
  • Perehtykää viranomaisten ohjeistuksiin matkustusrajoituksista ja omaehtoisiin karanteeniohjeistuksiin ennen toimintaan osallistumista (matkustamisen jälkeen).
  • Toiminnan suunnittelussa kannatta huomioida se, että viranomaisohjeistukset voivat muuttua nopeallakin aikataululla. Järjestäjillä tulee olla valmius muuttaa suunnitelmia ja tarvittaessa perua tapahtuma tai keskeyttää toiminta. Myös keskusjärjestö ja piiri seuraavat aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja päivittää ohjeistuksia tarvittaessa.

Mahdollisiin kysymyksiin vastaavat:

toiminnanjohtaja Eeva-Maria Latva-Rasku