Perhe työnantajana

Perhe toimii aina MLL:n välittämän hoitajan työnantajana ja vastaa kaikista työlainsäädönnössä määrätyistä työnantajavelvoitteista. Lastenhoitajat eivät ole työsuhteessa MLL:oon eikä MLL laskuta perhettä. Näin voimme tarjota perheille edullista lastenhoitoapua! Rekisteröityminen, järjestelmän käyttö ja hoitajienvälitys on perheille maksutonta.


Työnantajavelvoitteet:

Hoitajan palkka

Maksa palkka hoitajalle hoidon päätyttyä joko käteisellä ja tilille hoitajan läsnä ollessa (näet nettopalkan tilauskohtaisesta palkkalaskelmasta). 

Hoitajan bruttopalkka on 10,00 euroa/tunnilta. Sunnuntaisin, kirkollisina juhlapyhinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä palkkaa maksetaan 100 % korotettuna eli 20 €/tunti. Palkka maksetaan puolen tunnin tarkkuudella. Minimiveloitus on kahden (2) tunnin palkka.

Anna hoitajalle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma joko tulostettuna MLL:n varausjärjestelmästä tilauksen kohdalta tai sähköisesti Palkka.fi -ohjelman kautta.


Työnantajailmoitus

Ilmoita lastenhoitajalle maksamasi palkka tulorekisteriin joko Tulorekisteri tai Palkka.fi -ohjelman kautta.

Suosittelemme käyttämään Palkka.fi -ohjelmaa, koska pystyt samalla kertaa ilmoittamaan kotitalousvähennyksen (30 % palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut), johon perheellä on mahdollisuus tietyin edellytyksin. Ohjeet ilmoitusten tekemiseen alla.

Muut työnantajamaksut 

Palkanmaksun lisäksi perheen tulee huolehtia myös muista lakisääteisistä työnantajavelvoitteista. Palkan suuruus ja hoitajan ikä vaikuttavat työnantajavelvoitteisiin. Kun käytät lastenhoitoa alle 7h/kuukaudessa, muita työnantajamaksuja ei tule hoitajalle maksamasi palkan päälle.


Työttömyysvakuutusmaksu

Kaikilta 17–64-vuotiailta hoitajilta (1.8.2022 alkaen 18–64-vuotiailta) vähennetään palkanmaksun yhteydessä palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu 1,50 prosenttia. Tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella perhe saa laskun työttömyysvakuutusmaksusta, jos maksaa palkkoja yli 1 300 euroa vuodessa. Perheeltä laskutetaan sekä työnantajan (0,50 %) että palkansaajan (1,50 %) työttömyysvakuutusmaksut.


Työeläkevakuutusmaksu

TyEL-eläkevakuutusmaksu koskee 17–67-vuotiaita hoitajia. Maksu on kuukausi- ja työntekijäkohtainen, ja se maksetaan, mikäli samalle työntekijälle maksettujen palkkojen (brutto) määrä on yli 62,88 euroa kuukaudessa.

Kun raja ylittyy, vähennetään hoitajan palkasta työntekijän osuus (17–52-vuotiailla ja 63–67-vuotiailla 7,15 % ja 53–62-vuotiailla 8,65 %). Tulorekisteri-ilmoituksessa tai palkka.fi-palvelussa perhe valitsee työeläkevakuutusyhtiön, jota haluaa käyttää. Työeläkevakuutusyhtiö lähettää laskun. Perheeltä laskutetaan TyEL:n kokonaismaksu 26,20 prosenttia palkasta. 


Tapaturmavakuutus

Jos perhe maksaa työntekijöille palkkaa yli 1 300 euroa vuodessa, tulee vakuuttaa hoitaja/hoitajat lakisääteisellä tapaturmavakuutuksella. Perhe voi hankkia tapaturmavakuutuksen sopivaksi katsomastaan vakuutusyhtiöstä.


Ennakkopidätys

Jos perhe maksaa samalle työntekijälle yli 1 500 euroa vuodessa, perhe huolehtii ennakonpidätyksen. Tässä tapauksessa hoitaja toimittaa verokortin. Saat laskun automaattisesti, jos rajat ylittyvät.


Lisätietoa työnantajavelvoitteista Vanhempainnetistä.

Lisätietoja MLL Pohjanmaan piiristä koordinaattori Anna Mullolta, anna.mullo@mll.fi, puh. 050 354 3682.