MLL Lakeuksilla - blogi


Tällä kertaa blogissamme kertoo kokemuksistaan MLL:n lastenhoitajana toimiva henkilö, joka ei halunnut nimeään julkaistavan. Tarinasta saa kuitenkin hyvän käsityksen lastenhoitajan työstä.


Sydämen asiana tyytyväiset lapset ja vanhemmat

4.10.2017

En ole enää työelämässä ja lapseni elävät omaa elämäänsä maailmalla. Lapsenlapseni ovat kouluikäisiä, eivätkä juurikaan tarvitse lastenkaitsijaa. Virtaa minulla tuntuu kuitenkin vielä riittävän, joten aloin miettiä, että mitä minusta tulee isona? Minusta tuli MLL:n lastenhoitaja. Tykkään touhuta lasten kanssa. Siitä saa ja oppii paljon.

Takaraivossani oli ajatus ja halu auttaa lapsiperheitä niin, että vanhemmat saisivat joskus omaa aikaa ja hetken vapaata, kun joku kaitsee lapsia. Monet ovatkin oivaltaneet asian ja tilanneet hoitajan päästäkseen erilaisiin harrastuksiin, ylitöihin, pikkujouluihin, kampaajalle, vanhempainiltaan tai puolisot ovat menneet yhdessä syömään tai treffeille. Minullakin on ollut pieniä lapsia ja olisi ollut kiva mennä vaikkapa lääkäriin ilman lapsia, kun omat vanhemmat asuivat kaukana. Halu auttaa lapsiperheitä siinä missä voin, nosti päätään todenteolla. Hoitokeikkojen epäsäännöllisyys ja arvaamattomuus on vähän huono puoli tässä työssä, mutta halu auttaa pitää intoa yllä!

Olen tehnyt nyt pari vuotta lastenhoitotyötä MLL:n lastenhoitotoiminnassa erilaisissa perheissä ja erilaisissa tilanteissa. Pari kertaa häissäkin joko lapsiparkissa tai henkilökohtaisena lapsen hoitajana sekä lapsiparkissa Perheleirillä. Hoitamani lapset ovat olleet kaikenikäisiä, enimmäkseen 1-4 vuotiaita. Yritän miettiä etukäteen erilaisia juttuja, joita lasten kanssa voisi tehdä, jotta he viihtyisivät ja unohtaisivat ikävöimästä vanhempiansa. Yleensä lapset innostuvat ideoistani, joskus eivät. Sitten vain mielikuvitusta peliin - jotain puuhaa pitää aina keksiä, sillä leikki on lapsen työtä ja sitä pitää tehdä heidän kanssaan.

On hienoa kokea, kun vanhempiensa perään itkevä lapsi tulee ja ottaa kädestä kiinni, katsoo silmiin niin lempeästi kuin vain voi ja pyytää leikkimään kanssaan vaikkapa Piiri pieni pyörii ja sitä saatetaan leikkiä puoli tuntia putkeen, joskus kauemminkin! Joskus vähän askarrellaan ja liimaillaan. Lopputulos onkin sitten eri juttu, mutta lapselle aina huippuhetki. Eräs lapsi alkoi äiti-ikävänsä hellittämisen jälkeen liikutella käsiään erään aikaisemmin leikkimämme laululeikin tapaan ”Pyörät ne pyörivät… ”. Sain heti juonesta kiinni ja lapsi unohti ikävänsä.

Ruokaakin olen toisinaan laittanut ja vanhemmat ovat olleet kiitollisia oma-aloitteisuudestani. Keittelen pastat tai perunat ja olen pyöräyttänyt jauhelihakastikkeen ja makkarasopankin. Kerran keittelin jo kouluikäisille lapsille riisipuuroa iltapalalle. Lapset söivät puuron hyvällä halulla ja aloittivat nukkumaanmeno-rituaalit vatsat kylläisinä.

Hoitamieni lasten vanhemmat ovat olleet hyvin kiitollisia, kun ovat saaneet hoitajan kotiin, jotta ovat päässeet johonkin. Kysyvät usein, että saavatko pyytää toistekin, jos tarvis. Erään kerran sain perheeltä upean kukkakimpun kiitokseksi. Hoitosession päätyttyä lapset yleensä halaavat ja kysyvät, että tulenko taas pian uudelleen. Työn arvostuksesta saa itselleen paljon, sitä ei voi rahassa mitata. Tyytyväiset lapset ja vanhemmat ovat sydämen asia. Usein tulee tippa linssiin, kun lähden hoitopaikasta.

MLL:n Lastenhoitaja

Lisää tietoa MLL:n lastenhoitotoiminnasta täältä

Pohjanmaan piirissä lastenhoitajia välitetään Seinäjoella, Vaasassa, Mustasaaressa ja Lapualla. Lastenhoitotoiminnasta vastaa koordinaattori Essi Puska puh. 050 526 5058 tai essi.puska(at)mll.fi

 


Lainalapsen kanssa

20.9.2017

Reipas pikkumies, reppu selässä, valmiina uuteen ja ihmeelliseen. Koulutaipaleen ensimmäinen päivä. Muutama vilkutus vielä, ja sinne ne katoavat, jono ekaluokkalaisia, pikkumies muiden mukana. Tänä kesänä olen saanut viettää lukuisia hauskoja hetkiä tämän ’lainalapsen’ kanssa, ja sain kunnian olla hänen äitinsä mukana saattelemassa pikkumiestä koulutielle.

Polkumme kohtasivat MLL:n kaveritoiminnan kautta ja tämän 7-vuotiaan ystävän kanssa viikoittaiset tapaamiskerrat ovat kuluneet kuin siivillä. Neljän lapsen omakohtaisella kokemuksella olen huomannut, että lapsen kanssa yhdessäolon ei tarvitse olla täynnä erityisesti suunniteltua toimintaa; hauskuudeksi riittää koiran taluttaminen, pullanleivonta tai vaikka kirjan lukeminen. Omilta lapsilta varastoon siirretyt legot ovat taas päässeet pienten sormien näpräiltäväksi ja oma yläkoululainenkin on saanut innokkaan ja taitavan shakkikaverin. Oman lisänsä ystävyyteemme on tuonut eri kulttuurien kohtaaminen. On ollut hienoa tutustua hänen monikulttuuriseen perhetaustaansa ja toisaalta tutustuttaa pikkumiestä ihan tavallisen suomalaisperheen arkeen.

Viimeksi kun tapasimme, kysyin mikä on jäänyt parhaiten kesästä mieleen. Pitkään mietittyään pikkumies nimesi mieleenpainuvimmaksi kokemukseksi vierailumme Merenkurkun luontokeskus Terranovassa. Siellä riittikin katsottavaa ja koettavaa. Kaloista ja meren asukeista kertovaa videoteosta kävimme katsomassa kahteen eri otteeseen. Seinällä vilahtelevat valtavat kalat saivat miehenalun jännityksen sekaisen uteliaisuuden tunteisiin ja kysymysten tulva oli runsas. Syksyn aikana onkin vielä tarkoitus mennä ihailemaan Merenkurkun luontoa ja lähteä retkelle luontopolulle, joka kulkee Unescon maailmaperintöalueella. Kaloja tuskin sillä reissulla pääsemme näkemään, mutta lintutorniin kiipeämme kyllä!

Pikkumies kertoi myös, että hän odottaa aina kovasti, että pääsee tapaamaan Peppiä. Peppi on vuoden vanha kääpiövillakoira ja siitä onkin ajan myötä tarkoitus tulla minulle työkaveri, ’koulukoira’ erilaisten kasvatus- ja koulutustehtävien avuksi. Peppi ottaakin pienen ystävänsä aina riemulla vastaan ja yhdessä olemme juhlineet myös Pepin 1-vuotissynttäreitä. Synttärijuhliin pikkumies oli valmistautunut huolella ja Peppi sai lahjaksi hienon itsetehdyn lelun ja kauniin kortin.

Kesä on taittumassa syksyyn ja talven mittaan emme ehkä ihan joka viikko ehdi tapaamaan. Ilolla odottelen yhteisiä pulkkamäkiä, ja muita hauskoja juttuja joita yhdessä pääsemme kokemaan!

Liisa Mäkelä
Kaveritoiminnan vapaaehtoinen, Vaasa

Lapsen kanssa tekemisen ei tarvitse olla mitään ihmeellistä. Koiran kanssa tehty metsälenkki riittää mukavaksi yhdessä oloksi.
Vierailu Terranovassa oli kesän huippuhetkiä.

Koska me voimme

 

8.9.2017

Syksyt ovat MLL:n paikallisyhdistyksissä yleensä kiireistä aikaa. Kaiken toiminnan lomassa mietitään syyskokousta ja mahdollisesti uusia hallituksen jäseniä, ehkä jopa puheenjohtajan vaihtoa. Perhekahvilat, kerhot ja tapahtumat seuraavat toistaan ja vapaaehtoisten tunnit karttuvat hyvää yhdessä tehdessä.

Vierailin viime viikonloppuna Kauhajoella, jossa yhdistys on Suomi 100 juhlavuoden hengessä kuvauttanut sata kauhajokista perhettä. Kuvat on painatettu puuvanerilevyille ja niistä on koottu näyttely. Kuvat ovat iloisia, värikkäitä, erilaisia ja rohkeita. Aivan kuten ovat kauhajokiset perheetkin. Näyttelyn koonneet vapaaehtoiset kertoivat, että kuvien ottamisen jälkeen perheille on ehtinyt tapahtua monenlaista. On syntynyt vauvoja, saatettu muuttaa tai erota. Aikamme hetkellisyys näkyy myös tässä näyttelyssä.

Kun kysyin mistä idea lähti, miksi halusitte tehdä tällaisen näyttelyn, oli ensimmäinen vastaus ”Koska me voimme”. He voivat, koska yhdistyksessä on mukana aktiivien porukka, joka uskaltaa heittää hulluimmatkin ideat ilmoille ja selvittää yhdessä miten ne saisi toteutettua. On taitoa hakea rahoitusta, kontakteja ja monipuolista osaamista. Yhdessä he pystyvät mihin vaan, vaikka kokoamaan sata kauhajokista perhettä kuvattavaksi, että voivat konkreettisesti osoittaa miten paljon hyvää ja kaunista pienellä paikkakunnalla on.

Vapaaehtoisemme tekevät vuosittain tuhansia tunteja vapaehtoistyötä. Vapaaehtoiset saattavat olla mukana toteuttamassa kunnan avointa varhaiskasvatusta, järjestää kerhotoimintaa, vertaistukiryhmiä, rakentaa leikkikenttää tai palkata nuoria töihin. He antavat aikaansa, jotta asuinpaikat olisivat vireämpiä, järjestävät tapahtumia joihin haluavat itsekin osallistua ja organisoivat retkiä, joihin ei mene koko omaisuutta.

Joka syksy mukaan tarvitaan myös uusia aktiivisia toimijoita. Tule mukaan ja sinäkin voit tehdä pieniä ihmeitä.

Liity jäseneksi tästä

Kauhajoen MLL:n sata kauhajokista perhettä - näyttely esillä syyskuun ajan Hella Galleriassa Kauhajoella. Kannattaa ajella kauempaakin.  http://www.hellagalleria.fi/ 

 

Anna Granlund
MLL Pohjanmaan piirin koordinaattori, kehittämistyö ja viestintä

MLL Kauhajoen yhdistyksen hallituksen jäseniä leveä hymy kasvoillaan avajaistilaisuuden jälkeen.
Näyttely on upeasti toteutettu. Jokainen perhe on saanut myös kertoa mikä heitä yhdistää.

Aiemmat blogikrjoitukset

Minä mummona

20.9.2017
Olen Anne, piirimme toimistosihteeri lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta. Olen myös mummo, sukumme vanhin.

Leikkimielisenä lapsen kanssa kesään

30.6.2017
”Tervetuloa Dino-taksiin, mä oon tehny tätä hommaa jo monta vuotta!”