MLL Lakeuksilla - blogi

Ihan tavallinen ystävä

Tuulia ja Olga kesäisellä piknikillä.

14.2.2018

Olen neljän lapsen äiti, kotoisin maalta ja asunut nyt noin kuusi vuotta Vaasassa. Vaasaan muuttaessa tunsin hetken ajan kuluttua valtavaa yksinäisyyttä, koska kaverit olivat jääneet ja olin uusi isossa kaupungissa.

Matkustin Ugandaan ennen Vaasaan muuttoa ja se matka sai minut todella innostumaan ja kiinnostumaan erilaisista kulttuureista ja maista. Yritinkin moneen otteeseen tutustua bussissa tai kaupassa ulkomaalaistaustaisiin naisiin, mikä osoittautui todella vaikeaksi. Ehkä he pelkäsivät minua? En tiedä? Olin ehkä liian innokas tai tuttavallinen ?

Sitten näin ilmoituksen Vaasan ikkunassa, jossa kerrottiin, että MLL järjestää koulutusta Ystäväksi maahanmuuttajaäidille ja etsii uusia innokkaita ihmisiä, jotka haluaisivat uuden ystävän. Se oli kuin luotu minulle!

Mietin ensin hetken riittääkö aika ja voimat sitoutua tähän, koska en tiennyt mitä minulta odotettiin. Mutta suuri mielenkiinto ja halu tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin sai minut lähtemään mukaan koulutukseen. Uskoin myös vahvasti saavani niin paljon tästä, tutustumalla uuteen ihmiseen ja kulttuuriin ja ehkä jopa ystävän loppuelämäksi. Joten ajattelin että menen nyt ainakiin koulutukseen ja katson mitä minun pitää tehdä ja mitä minulta odotetaan.

Koulutus oli viikonlopun pituinen, la-su, koulutus, jossa käytiin läpi ihmisten erilaisuutta ja omia heikkouksia ja vahvuuksia. Puhuttiin erinlaisista kulttuureista ja miten sopeutua Suomeen. Mikä ero on maahanmuuttajalla ja pakolaisella ja niin edelleen. Saimme myös tietoa enemmän MLL:n toiminnasta ja periaatteista.

Siellä selvisi, että tämän koulutuksen jälkeen saisin ihan tavallisen ystävän itselleni, jonkun joka on myös vailla ystävää ja haluaa oppia asioita Suomesta. Eli en sitoudu mihinkään aikatauluihin tai määriin koska ystävää tapaan. Olemme ystäviä ihan niinkuin normaalistikkin ilman välikäsiä . Omani ja ystäväni aikataulun ja halujen mukaan.

Koulutuksen lopuksi kysyttiin olemmeko vielä innokkaita saamaan uuden ystävän? Ja minähän olin, entistä innokkaampi. Annoin yhteystietoni ja jäin odottamaan että minulle löydetään ”sopiva” ystävä.

Vihdoin Irina MLL Pohjanmaan piiristä otti yhteyttä ja ilmoitti että nyt olisi ystävä minulle. Olin todella innoissani, mutta valitettavasti pari ensimmäistä yritystä uusien ystävien kanssa ei onnistunut. Olin hiukan pettynyt, mutta ymmärrän että lapsiperheissä ei aina mene asiat niin kuin haluaa.

Kolmannella kerralla olin jo itse hiukan varautuneempi ja yritin olla innostumatta liikaa. Sovimme tapaamisen MLL:n toimistolle. Uusi ystäväni oli Olga, jolla oli kuusi lasta ja jopa hyvin saman ikäisiä kuin omani. Hän vaikutti todella iloiselta mahtavalta ihmiseltä, jospa nyt kaikki menisi hyvin! Sovimme seuraavat treffit jo heti seuraavalle viikolle ja siitä se sitten lähti.

Olemme olleet toistemme kotona kylässä ja tutustuneet toistemme kulttuureihin ja tapoihin. Olimme lasteni kanssa myös hänen ihanien kaksospoikien 1 -vuotissynttäreillä. Käymme puistossa sekä erilaisissa tapahtumissa. Olemme tutustuneet toisiimme ja lapsemmekin ovat ystävystyneet.  Ystäväni on todella iloinen ja energinen nainen. Saan itselleni aina valtavasti energiaa kohtaamisistamme.

Välillä näemme 1-2 kertaa viikossa ja välillä harvemmin. Kun on kiireitä, niin viestittelemme ja kyselemme kuulumisia puhelimessa. Mutta näinhän se on ihan tavallisissakin ystävyyssuhteissa, kun on pieniä lapsia ja perhe molemmilla. Joskus on aikaa enemmän ja joskus ei meinaa ehtiä nähdä millään.

Myös MLL Pohjanmaan piiri on järjestänyt yhteisiä virkistysiltoja silloin tällöin, jossa rentoudutaan, syödään ja vaihdetaan kuulumisia kaikkien koulutuksessa olleiden ja heidän ystävien kanssa. Nämä tapahtumat ovat  todella ihania ja antoisia ainakin minulle. Tapaamme uusia ihmisiä melkein joka kerta ja kuulemme muiden ystäväparien kuulumisia.

En osaisi kuvitella omaa elämääni enää ilman ystävääni. Vaikka alkuni oli hiukan epäonninen ja tuntui ettei minulle löydy hyvää ja aktiivista ystävää, olen niin onnellinen että juuri Olga tuli elämääni perheineen.

Tuulia Hietikko, YMÄ vapaaehtoinen Vaasa

Tukihenkilötoiminnan sivuille pääset tästä